Martin Novotný

Ví lidé, kde je jejich místo?

27. 06. 2016 11:00:00
Evropou poslední dobou otřásá několik zemětřesení. Po uprchlické krizi z Evropy prchá jeden ze zakládajících členů EU Velká Británie. Článků proč se tak Britové rozhodli a na základě čeho už bylo napsáno víc než dost. Nebo ne?

24.6.2016 Britové v referendu rozhodli o odchodu království z EU. Předcházela tomu obrovská mediální masáž, která ve výsledku ukázala pouze na jednu jedinou věc. A to je neustálý boj s informacemi a manipulací. Je brexit správně nebo špatně? To není podle mě správná otázka, spíš bychom se měli ptát: "Jsou mediální kampaně na podporu jakéhokoliv názoru správné?"

Jak se totiž ukázalo, tak Nigel Farage, hlavní protagonista tábora, který má za cíl osamostatnit Velkou Británií a "vytrhnout jí z područí" Bruselu, lhal v jednom z hlavních bodů své kampaně a to, že Británie ušetří každý týden 350 milionů liber, které by jinak poslala do EU. Už minimum lidí se ptalo odkud ty peníze vlastně jsou a na co následně připadají. Stěžejní pro většinu lidí byla tahle informace, ač se později ukázalo, že je více-méně smyšlená. Zjednodušování ekonomických a politických procesů je základní kámen populistických kampaní, proč? Proč se jim říká populistické? Jelikož staví obyčejný, slušný lid (samy se tak zvou) do role bojovníků proti nějakým elitám. Elity ale nemají důvod proti obyčejnému lidu bojovat, jelikož velice dobře ví, že jsou z něho živení. Tentokrát elity ale trestuhodně zaspaly, když opomněly důkladně svým voličům i nevoličům vysvětlit o čem to vlastně hlasují a že tohle referendum přímo nesouvisí s činností jejich vlády. Tím že toto nebylo nejspíš dostatečně opakováno, tak hodně Britů si teprve po hlasování hledalo na googlu hesla jako "co je čeká po odchodu z EU a co to ta EU vlastně je"..

To mě přivádí k myšlence, jestli tito lidé vědí kde je jejich místo. To co napíši čiší arogancí, hulvástvím, ztrátou respektu a při čtení se mohou projevit symptomy jako krvácení z očí, zápach z úst nebo mrtvice. Zaměřím se na nejvíc zprofanovanou věc, která obíhá internet. Odrtžení od EU požadovali především starší lidé nad 40 let z oblasti venkova. Nerad bych je hodil všechny do stejného pytle, jejich volbu zcela respektuji, ale.. jak se dá respektovat volba někoho, kdo ani neví proč jí zvolil? Společnost byla vždy rozdělena na nějaké kasty. Teď se jako lidstvo nacházíme ve fázi, kdy se v některých oblastech planety (teď mám na mysli konkrétně Evropu) rozdíly úplně vymazaly a i chudý farmář může dostat nálepku elity a z váženého úředníka nebo bohatého dědice se může stát pasáček ovcí, aniž by to někomu přišlo "nenormální".. Všichni tak nějak máme tu možnost v hlavě. Tu svobodu, která nám říká, že každý může být kdokoliv a to i JÁ. A tak se z řezníků stávají kandidáti věd, zarputilí filosofové a hlavní ekonomičtí poradci. Samozřejmě pouze v jejich úzkém okruhu a ovlivňují svými moudrostmi svoje blízké okolí. Jejich nevzdělaní posluchači jim následné dávájí jistotu, že to co říkají, říkají správně a v jejich konání je podporují. Jakmile se pak do takové společnosti přimíchá někdo erudovanější, tak je smeten pseudo-argumenty, které z 80% nedávají smysl a je z nich cítit závan debat s mediáně profláknutými populisty. Ti lidé si tak vytvoří vlastní iluzi v které žíjí, ale která vůbec nereflektuje skutečnost. Děje se to i u nás, kdy do éteru pronikají zprávy, že sem matička Rus v roce 68 poslala své tanky na naléhavé volání Prahy, protože NATO už si brousilo zuby na našich hranicích.. dnes se tomu většina lidí zasměje, ale za pár let se o tom možná bude debatovat stejně zuřivě jako dnes o tom, jestli pan Peroutka prohlásil, že Hitler byl gentleman.

Nechci nikoho nabádat, aby se nezapojoval do veřejného života a jen seděl doma a poslouchal ty chytré lidi s tituli v televizi, ale spíš, aby se nad sebou lidé zamysleli a začali přemýšlet proč si to myslí tak a ne jinak a na jakých informacích mají svůj pohled na věc postavený. Zmýlit se může každý. Třeba se nakonec ukáže, že opravdu budou mít každý týden o 350 mil. liber víc, že se zbaví všech imigrantů (v jejich případě jsou nejhoršími imigranty Češi a Poláci, kteří jejich dětem berou práci) a budou žít spokojeně jako suverenní stát. Aktuálně to moc dobře nevypadá, ale už jsme několikrát byli svědky obrovského nacionálního probuzení, které dovedlo národ na vrchol, bohužel vše má rub a líc. A většinou takovéto "revoluce" přišli hodně draho. U Británie se asi nemusím bát hromadných civilních obětí, protože už jsou myšlenkově dál, než tam kde nyní probíhají krvavé revoluce, ale minimálně je to uvrhne do několikaleté recese, bude to záležet jen na nich (jak víme tak alespoň ta většina, co nezabíjí europoslankyně za jejich názor). Už teď se ale názorově odlučují od Skotska, Gibraltaru a Severního Irska, což může zapříčinit i konec Velké Británie jak jí známe. Doufám že to do tohoto bodu nedojde, protože mám v Británii několik známých a určitě bych jim nepřál zbytečné starosti o jejich budoucnost.

Sebereflexe, neustále pochyby a hlad po vědění jsou základy demokratické společnosti. Nikoliv sezení doma a bědování, že před **** to bylo lepší... Nesmíme zapomínat, že to co je psáno, to je dáno a vždy je třeba se na to očkem mrknout, když slyším někoho mluvit. Většina lidí ví, že v televizi lidé říkají především to, co ti druzí chtějí slyšet a proč to tak je? Protože to většina lidí chce slyšet. Nikdo nechce poslouchat, že si za svůj zpackaný život může sám. Lepší je to vždy na někoho hodit, na přítele, na přítelkyni, na partu, na rodiče, na úředníka, na vládu, na Evropu..

Autor: Martin Novotný | karma: 7.41 | přečteno: 286 ×
Poslední články autora